maanantai 28. maaliskuuta 2022

Saavutettavaa bridgeä

Netissä pelattavien saavutettavien korttipelien valikoima on vielä nykyään valitettavan pieni. Esimerkiksi oikean rahan nettipokeri on pysynyt sitkeästi saavutettavan alustan puuttuessa harmillisesti suljettuna näkövammaisilta. 


Törmäsin hiljattain ilahduttavaan poikkeukseen tästä yleislinjasta. Minuun oli yhteydessä bridgen taitaja Juha Luostarinen, joka halusi selvittää, onko Suomessa näkövammaisia pelaajia ja olisiko heitä mahdollista saada mukaan tämän hienon pelin harrastajajoukkoon. Innostuin ajatuksesta, joten googlasin aiheesta ja löysin puolalaisen bridgeaktiivin, joka kertoi Puolassa olevan noin 40 näkövammaista pelaajaa. Kuulin myös brittiläisen John Lamben kehittäneen alunperin näkövammaiselle ystävälleen Windowsin Google Chrome -selaimeen pelaamista helpottavan BBO Visual Assist -nimisen laajennuksen. Tämän kaikkien saatavilla olevan selainlaajennuksen avulla BridgeBase.com-nimiseen suosittuun pelipaikkaan saa puhetuen, jonka avulla pelaaminen onnistuu vaikka täysin sokeana. Selainlaajennuksen puhetuki on pääosin englanninkielinen, mutta pelaamiseen liittyvä sanasto on melko suppea ja opittavissa nopeasti, joten suomen kielen puuttuminen ei liene pelihalukkaalle ongelma. 


Lamben tekemä selainlaajennus on taas kerran loistava esimerkki yksittäisen osaajan työstä, joka tuo jotakin kaikkien näkövammaisten saataville. Hattua on tässä tapauksessa helppoa nostaa. Lamben lisäksi merkittävää työtä on tehnyt myös espanjalainen Gonzalo Goded, joka on koodannut vastaavan puhetukiratkaisun RealBridge-alustalle, jota lukuisat bridgekerhot käyttävät pelipaikkanaan. 


Saavutettavan bridgen pelaaminen aloitetaan siis rekisteröitymällä BridgeBase.com-alustalle ja asentamalla Google Chrome-selaimeen BBO Visual Assist. Jos bridge kiinnostaa, kerron mielelläni tarkemmin, miten päästä alkuun.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti