tiistai 2. marraskuuta 2021

Tavoitteena saavutettavammat e-kirjat

E-kirjojen saavutettavuudessa on surullisen paljon parannettavaa. Vaikka tämä vaikuttaa toki kaikkiin lukuintoisiin, erityisesti tästä kärsivät opiskelijat, joiden on käytettävä enenevässä määrin sähköisiä oppimateriaaleja. Hankalaksi tämän kokonaisuuden tekee se, että kirjojen tuottajia on runsaasti ja käytettäviä palveluita ja sovelluksia vielä runsaammin. Yleisimmät e-kirjoissa käytettävät tiedostotyypit lienevät EPUB ja PDF. Kummankin tiedostomuodon tekeminen saavutettavaksi edellyttää erityisosaamista, aikaa ja toki rahaakin.


Vaikka osaamista ja halua olisikin, on esimerkiksi monimutkaisia kaavoja sisältävien matemaattisten julkaisujen tekeminen saavutettavaksi vielä teknisesti vaikeaa tai mahdotonta. Tästä syystä Celian valmistamat korvaavat julkaisut ovat vielä pitkään välttämätön vaihtoehto.


E-kirjatiedostojen lisäksi myös lukemiseen käytettävien mobiilisovellusten saavutettavuus on kirjavaa ja usein valitettavasti heikkoa. Nykyään on tyypillistä, että kustantajat tarjoavat kuukausiveloitteista lisenssiä, jolla voi mobiilisovellusta käyttäen lukea rajattomasti e- ja äänikirjoja. Testasin tätä kirjoittaessani seuraavia sovelluksia: Ellibs, Storytell, Nextory, Alma Talent Kirjat, Elisa kirja ja Bookbeat. Yhdelläkään näistä sovelluksista e-kirjan lukeminen ruudunlukuohjelmalla ei onnistunut sujuvasti. Airut-lehden mielenkiintoinen artikkeli Kannattaako äänikirjoista maksaa kertoo, ettei äänikirjojenkaan lainaaminen ja kuuntelu maksullisista palveluista ole vielä yleisesti riittävän saavutettavaa.


Oma lukunsa ovat myös nettipohjaiset alustat kuten Studeo tai Alma Talent Sisältöpalvelut. Näissä tilanne on usein hieman parempi eli kirjan lukeminen saattaa onnistua myös ruudunlukuohjelmalla, mutta se on mutkikasta ja useimmiten jokin osa sisällöstä jää saavuttamattomaksi.


Tällä hetkellä on valmisteilla esteettömyysdirektiiviin perustuva kansallinen lainsäädäntö, jonka on tarkoitus tulla voimaan ensi vuonna. Koska esteettömyysdirektiivi edellyttää sähkökirjoilta saavutettavuutta, toivottavaa on, että sitä tulee edellyttämään myös  kansallinen lainsäädäntö.


Kysymykseen, saavatko tuottajat taloudellista tukea saavutettavuuden parantamisesta aiheutuvien kustannusten kattamiseen, on tällä hetkellä pelottavan vähän vastauksia. Siihenkin kysymykseen tulisi vastaus löytää, jottei yhdenvertaisuutta ratkaisevasti lisäävä e-kirjojen saavutettavuus muodostu kädenväännöksi rahasta, kuten verkkopalvelujen saavutettavuudesta puhuttaessa on liian usein tapahtunut.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti