keskiviikko 17. helmikuuta 2021

Näkövammainen kokelas tekee ylioppilaskokeet syksyllä uudessa koejärjestelmässä

Sähköisessä ylioppilastutkinnossa käytetyn koejärjestelmän saavutettavuusongelmat ovat olleet vilkkaan keskustelun aiheena koko ylioppilastutkinnon digitalisoinnin ajan. Ongelmana on, ettei kokelaskoneiden käyttöjärjestelmään saa asennettua näkövammaisen apuvälineohjelmia, eli apuvälinekäyttäjä ei ole aiemmin voinut tehdä ylioppilaskoetta kokelaskoneella. Ylioppilastutkintolautakunta julkaisi vuoden vaihteessa ratkaisun, jossa näkövammaisen oma tietokone, johon on asennettu tarvittavat apuvälineet, yhdistetään Ethernet-kaapelin avulla kokelaskoneeseen. Näkövammaisen käyttämän koneen selaimella otetaan yhteys kokelaskoneeseen ja vastaukset tallentuvat sen kautta automaattisesti koejärjestelmään.  


Ylioppilastutkintolautakunta on päättänyt, että tämä tekninen ratkaisu otetaan ensimmäisen kerran käyttöön syksyn 2021 ylioppilaskokeissa. Ylioppilastutkintolautakunta julkaisi 7.1.2021 melko teknisen tiedotteen, jossa tämä asia mainitaan, mutta tiedotteen perusteella asian koko merkitys näkövammaisille lukiolaisille ja heidän opettajilleen ei ole helposti hahmotettavissa. Tästä voit lukea lautakunnan julkaiseman tiedotteen.


Ratkaisu, jossa näkövammaisen käyttämä erillinen tietokone liitetään sähköistä koetta tekevään koneeseen on mahdollista ottaa käyttöön myös Abitissa eli järjestelmässä, jossa lukioiden opettajat voivat pitää kurssikokeita. Jotta näkövammaisen kokelaan olisi mahdollista rutinoitua uuteen koetapaan, ratkaisevan tärkeää olisi päästä harjoittelemaan tämän järjestelmän käyttöä. Parhaiten uuteen tapaan totuttelu onnistuu, jos näkövammainen kokelas pääsee tekemään lukion kurssikokeita Abitissa uudella menetelmällä. Ajatus siitä, että opettajat tekisivät Abittiin tämän kevään aikana poikkeusoloista huolimatta riittävästi näkövammaiselle kokelaalle soveltuvia kurssikokeita harjoiteltavaksi, on vähintään toiveikas eli kiire tässä väistämättä tulee. Kaikkien näkövammaisten kokelaiden on nyt syytä olla yhteydessä omiin opettajiin, kertoa tilanteesta ja pyytää harjoituskokeita Abittiin. Tätä artikkelia kannattanee jakaa opettajille taustatiedoksi.


Yksi vielä avoimista kysymyksistä on, miten ruudunlukuohjelmien käyttäjien matematiikan koe uudessa järjestelmässä toteutetaan. Koska käytettävä tekniikka ei ole vielä selvillä, harjoittelumahdollisuuttakaan ei vielä ole. 


Ylioppilastutkintolautakunta on julkaissut muutamasta esimerkkikokeesta HTML-näköisversiot.

Nämä esimerkkikokeet eivät ole erikseen näkövammaisille laadittuja, joten ne saattavat sisältää myös kuvallisia tehtäviä. Tällä hetkellä julkaistut näköisversiot:

Saksa

Matematiikka


Vaikka koejärjestelmä olisikin saavutettava, kokeen saavutettavuus riippuu myös kokeen laatijasta, eli hänen tulee valita kokeeseen saavutettavia tehtäviä ja aineistoja. Näkövammaisen ylioppilaskokeessa kuvat on yleensä korvattu sanallisilla kuvauksilla tai on laadittu kokonaan korvaava tehtävä. 


Ylioppilaskokeet suoritetaan aina suljetussa järjestelmässä. Saksan ja Matematiikan esimerkkikoe on siis vain vedos siitä, millainen koesivun asettelu suljetussa koejärjestelmässä on. Kaikki palaute kokeiden näköisversioista on enemmän kuin toivottavaa. Välitän viestit mielelläni Ylioppilastutkintolautakuntaan, joka on huomioinut palautteen esimerkillisesti. Voit antaa palautetta näköisversioista kommentoimalla tätä julkaisua tai lähettämällä minulle sähköpostia osoitteeseen ville.lamminen(at)nkl.fi.

Olemme säännöllisesti yhteydessä ylioppilastutkintolautakuntaan ja kerron lisää, kun saamme uutta tietoa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti