perjantai 5. kesäkuuta 2020

Teams, Zoom vai Meet

Se, mitä on ollut Korona-aikana vaikeampaa välttää kuin Koronaa itseään on etäyhteyksiin tarkoitettujen sovellusten käyttö. Tai otettaisiinko sittenkin hieman myönteisemmin eli onneksi minua fiksummat ovat kehittäneet käyttöömme useita etätyöhön ja opiskeluun soveltuvia ratkaisuja, joilla yhteydenpito sujuu mallikkaasti ja aikaa säästyy. 


Etätyöratkaisun valinta taitaa olla vain harvoin työntekijän päätettävissä eli sillä mennään, mitä on muualla sovittu. Taatusti vielä harvemmin saavutettavuus mainitaan työpaikoilla etätyövälineen valintaperusteissa. Kolme eniten käytettyä etätyöratkaisua ovat Microsoft Teams, Zoom ja Google Meet. On erittäin Ilahduttavaa että kaikki nämä ratkaisut toimivat apuvälineohjelmia käytettäessä vähintään tyydyttävästi eli, jos järjestelmiä käytetään tavanomaiseen tapaan, pysyy apuvälineohjelmillakin kyydissä. Mainittuja etäratkaisuja voidaan käyttää sekä internet-selaimeen asennettavan laajennuksen avulla että koneelle tai puhelimeen asennettavan sovelluksen kautta. Etäkokoukseen ja webinaariin pääsee mukaan pelkällä selainlaajennuksella, mutta monipuolisempien ominaisuuksien käyttö kuten kokousten hallinnointi ja tiedostojen synkronointi edellyttää sovelluksen asentamista. Otettaessa yhteys selain laajennuksen kautta, toimivimmaksi selaimeksi on osoittautunut Google Chrome.


Teamsin, Zoomin ja Meetin sovellusten tietokone- ja älylaiteversiot ovat kaikki siinä määrin saavutettavia, että etätyön onnistuminen on eniten kiinni omasta paneutumisesta. Toki käytettävät kokouskäytännötkin vaikuttavat asian sujuvuuteen, mutta ratkaisevaa merkitystä niillä ei ole. Useimmin vastaan tuleva apuvälineongelma on, ettei ruudunluvulla pysty lukemaan kokouksissa jaetun näytön, useinmiten diaesityksen sisältöä. Tämän ongelman voi kiertää esimerkiksi pyytämällä dioista kopiot sähköpostiin.


Ymmärrettävyyden kannalta kovimmat haasteet ovat mielestäni Teamsin käyttäjillä, sillä ohjelmaan on survottu sellainen määrä ominaisuuksia, että vain arvailtavissa on se työtuntien määrä, joka Teamsin omaksumisen yrittämiseen on tänä keväänä maailmanlaajuisesti käytetty. Teamsia pääsee käyttämään usealla erityyppisellä Microsoft-tilillä ja selvää on, että arvokkaampi tili tuo käyttöön enemmän ominaisuuksia. Ohjelma on vielä melko opiskelu- ja työkeskeinen eli esimerkiksi perheen sisäiseen etäilyyn Microsoft ohjaa tällä hetkellä edelleen käyttämään Skypeä. 


Jos Teamsin haasteena on ohjelman moninaisuus, painii Zoom ainakin viimeaikaisen uutisoinnin perusteella tietoturvaongelmien kanssa. Tämä on sääli, sillä muutoin Zoomissa on maltettu pysyä Teamsia yksinkertaisemmissa ratkaisuissa eli alkuun pääseminen Zoomilla on Teamsiin verrattuna hieman helpompaaa. Zoom on yleinen erityisesti yliopistojen käytössä ja suurien webinaarien alustana. Ilmaisella tunnuksella voit järjestää kahden osallistujan kokouksen ilman aikarajoitusta. Isommille kokouksille maksuton versio asettaa 40-minuutin aikarajan. Maksullisia lisenssivaihtoehtoja on useita. Zoom on mielestäni kolmikon paras, jos arviointiperusteena on saavutettavuuden ja ymmärrettävyyden yhdistelmä.


Google on yrittänyt markkinoida omaa Meet-etäratkaisuaan tarjoamalla sen veloituksetta käyttöön ilmaisen Google-tilin omistajille syyskuun loppuun asti. Ymmärtääkseni Meet on ollut aiemmin käytössä vain G Suite -paketin ostaneille, mutta nyt meet siis kaikkien kokeiltavissa. Meetin arvostelut esimerkiksi App Storessa ovat melko tylyt. Sekä Teamsissa että Zoomissa on ominaisuuksia, joita ei muissa etäratkaisuissa ole. Ominaisuuksien osalta Google Meet tuntuu eniten perässä hiihtäjältä. Meetin Voiceover yhteensopivuus on kolmikon heikoin, joskaan ei sekään huono ole. Ongelmia tulee hieman äänireitityksen kanssa eli siitä huolimatta, että äänen ulostuloksi on valittu kaiutin, kuuluu VoiceOverin ääni ohjelman käynnistyessä sitkeästi puhelimen kuulokeosasta. VoiceOver ei myöskään kerro automaattisesti kokouksen tapahtumista kuten uusista viesteistä tai uusista osallistujista.


Koska saatat nopealla aikataululla joutua tai mikä parempaa päästä webinaariin tai etäkokoukseen suosittelen asentamaan heti tietokoneeseen tai puhelimeen Teamsin, Zoomin ja Meetin ja huolehtimaan siitä, että pääset liittymään kokoukseen kaikilla näillä ohjelmilla. Näin toimien sinä olet ainakin valmiina ja voit seurata rauhassa kun toiset säätävät...


Youtube-kanavalta Digi-vinkkejä ruudunlukuohjelman käyttäjille löytyy muutama ohjeäänite Teamsin käyttöön liittyen. Aikomukseni on julkaista tuolla kanavalla jatkossa ohjeita myös muista etäyhteyssovelluksista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti