perjantai 15. marraskuuta 2019

Saavutettavuus ja esteettömyys, kuka meistä tekee ja mitä?

Näkövammaisten liitossa tehdään saavutettavuus- ja esteettömyystyötä useammassa paikassa ja useamman ihmisen voimin. Yritämme tässä jäsennellä tekijöitä ja tekemisiä. Erityisesti tiedonsaantipalveluiden, työelämäpalveluiden, järjestöpalveluiden ja viestinnän toiminta sisältää saavutettavuuteen liittyvää työtä.

Työelämäpalveluissa teknisistä saavutettavuusasioista vastaan enimmäkseen minä. Tekemäni saavutettavuustyö liittyy useimmiten Työelämäpalveluiden keskeisimpään asiakaskuntaan eli työssä käyviin, opiskelijoihin ja yrittäjiin.
Esimerkkejä työstäni ovat:
- Oppimisympäristöjen saavutettavuus ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset.
- Työpaikkojen ohjelmistojen saavutettavuus.
- Laskutus- ja ajanvarausjärjestelmien saavutettavuus.
Oma osa-alueensa on matemaattisten ohjelmien saavutettavuus, joka on aina ajankohtaista erityisesti opiskelijoille.

Tiedonsaantipalveluissa saavutettavuustyö on tällä hetkellä palvelupäällikkö Iiro Nummelan työpöydällä, mutta myös digineuvontamme antaa saavutettavuusneuvontaa. Iiro on mukana Vammaisfoorumin edustajana Valtiovarainministeriön perustamassa Digipalvelulain seurantatyöryhmässä. Seurantaryhmän tehtävänä on seurata ja arvioida lakisääteisen saavutettavuuden toteutumista sekä saavutettavuutta koskevan lainsäädännön muutosten tarvetta. Tiedonsaantipalveluissa on neuvottu useita palveluntarjoajia saavutettavien palveluiden tarpeesta ja ratkaisuista. Esimerkiksi Ylen kanssa teemme yhteistyötä verkkopalveluiden saavutettavuuden parantamiseksi ja kuvailutulkkauksen lisäämiseksi kotimaisiin tuotantoihin. Annamme jatkuvasti sähköposti- ja puhelinneuvontaa lisätiedon lähteille sekä täsmäneuvontaa esim. saavutettavien lomakkeiden ja pdf-julkaisujen tuottamiseen. Pidempää konsultaatiota tai arviointia vaativat tapaukset ohjaamme kaupallisille toimijoille.

Olemme pitäneet saavutettavuusinfoja esim. Sosiaali- ja terveysministeriölle ja kouluttaneet korkeakoulujen henkilökuntaa. Kuntamessuilla esittelimme kuntien viestintäihmisille verkkosivujen käyttöä näkövammaisena.

Järjestöpalveluissa järjestöpäällikkö Markku Möttönen ja esteettömyysasiantuntija Juha Sylberg ovat omalta osaltaan mukana saavutettavuus- ja esteettömyystyössä. Juhan tehtävät liittyvät rakennettuun ympäristöön ja sen esteettömyyteen näkövammaisten näkökulmasta. Markun saavutettavuustyötä on erilaisiin tapaamisiin osallistuminen ja erityisesti asian kannalta keskeisten ihmisten yhteen saattaminen. Digiarkeen-neuvottelukunnan jäsenyyden lisäksi keskeisimpiä asioita ovat olleet VR- ja Yle-yhteistyö, kulttuuripalveluiden saavutettavuuteen liittyvät asiat kuten kuvailutulkkaus sekä julkaisujen saavutettavuuteen liittyvät asiat. Pankkipalvelujen saavutettavuus on sekä Markun että Iiron työtä. Lisäksi Markku pitää yhteyttä oikeusministeriön vaaliyksikköön, jossa esillä ovat erityisesti itsenäinen äänestäminen kunnallisissa ja valtiollisissa vaaleissa.

NKL lausuu saavutettavuuteen ja esteettömyyteen liittyvistä lakihankkeista tai vastaavista, kun niitä on eri tahoilla työn alla. Olemme myös olleet kuultavina eduskunnan valiokunnissa sekä NKL:n että Vammaisfoorumin mandaatilla. Omassa työssään saavutettavuusasiat kulkevat tiiviisti mukana myös kehittämispäällikkö Reijo Juntusella sekä järjestöjohtaja Sari Kokolla, jotka pitävät asiaa esillä lukuisissa tapaamisissa ja tilaisuuksissa..

Marraskuussa järjestetään jälleen Saavuta-seminaari, joka on Annanpura Oy:n, Näkövammaisten liiton ja yhteistyökumppaneiden vuotuinen saavutettavuustapahtuma. Neljäs seminaari järjestetään 21.11.2019. Tervetuloa!

Tässä tekstissä mainitaan nimeltä saavutettavuus- ja esteettömyystyötä tekeviä työntekijöitä, mutta tämä työ on enemmän tai vähemmän jokaisen tasa-arvoisempaa ja yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa toivovan tehtävä. Työtä riittää, mutta aikaankin on saatu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti