torstai 16. toukokuuta 2024

Kuntien yhteinen E-kirjasto ei täytä digipalvelulain vaatimuksia

Digitaalinen kehitys on avannut monia ovia, mutta samalla se voi myös sulkea toisia, erityisesti jos kehitystyössä ei huomioida kaikkia käyttäjiä. Eräs tämän hetken surullisista esimerkeistä on kuntien yhteinen E-kirjasto, jonka käyttämän mobiilisovelluksen saavutettavuuspuutteet ovat herättäneet oikeutettua närkästystä. Tällaisenaan sovellus ei täytä digipalvelulain vaatimuksia.

Saavutettavuuspuutteiden lisäksi on huolestuttavaa, että lukeminen on toistaiseksi mahdollista vain mobiilisovelluksen kautta. Tämä rajaus sulkee palvelun ulkopuolelle käyttäjät, jotka ovat tottuneet käyttämään kirjastopalveluita perinteisesti tietokoneella tai joilla ei ole älypuhelinta tai tablettitietokonetta. Esimerkiksi näkövammaisille käyttäjille tietokone tarjoaa paremman käyttökokemuksen suurempien näyttöjen ja erilaisten apuvälineiden ansiosta.

Vaikka uuden E-kirjaston kirjoja ei voi vielä lukea tietokoneella, ainakin Helmet-kirjasto kertoo jo lopettavansa tietokoneella toimivia palveluita. Helmetin asiakkaalle tämä tarkoittaa, ettei e-kirjojen lukeminen tietokoneella ole mahdollista kesän jälkeen. Tämä on merkittävä heikennys palvelussa eikä sitä pitäisi toteuttaa ennen kuin tietokoneella lukeminen on mahdollista myös uudessa E-kirjastossa. Sitä, koska tietokoneella lukeminen on uudessa E-kirjastossa mahdollista, ei ainakaan minulle ole osannut sanoa vielä kukaan.

Kirjastopalveluiden tulisi olla yhdenvertaisesti kaikkien saavutettavissa, ja on selvää, että uusien palveluiden pitäisi edistää tätä kehitystä eikä hidastaa sitä. Tällainen tilanne lyö eniten korville heitä, joille kirjaston tarjoamat resurssit ovat pääasiallinen tai jopa ainoa keino päästä käsiksi kulttuuriin ja tietoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti