tiistai 27. helmikuuta 2024

E-kirjoihin liittyvissä mobiilisovelluksissa vieläkin liikaa saavutettavuuspuutteita

Adobe Digital Editions (ADE) on laajalti käytetty ohjelmisto digitaalisten kirjojen lukemiseen. Sovellus tukee Adobe DRM (Digital Rights Management) -suojausta. Vaikka ADE:n tietokoneversio on yhteensopiva monien ruudunlukuohjelmien kanssa, sen mobiiliversio ei sitä ole. Näkövammaistenkin kannalta on tärkeää, että myös mobiilisovellukset ovat saavutettavia ja lukemisen kokemus on sujuva. ADE:n mobiilisovelluksessa lukeminen ruudunlukuohjelmalla ei onnistu lainkaan ja liian monen muunkin palveluntarjoajan mobiilisovelluksessa saavutettavuus on lähes yhtä heikko. Lukemisalustojen mobiilisovellusten saavutettavuusongelmat voivat pahimmillaan hidastaa merkittävästi näkövammaisen opiskelijan tiedonsaantia.

Puutteellinen saavutettavuus pakottaa tällä hetkellä ruudunlukuohjelman käyttäjän kyseenalaiseen ratkaisuun. Lukeakseen Adoben DRM-suojattua kirjaa mobiilisovelluksella näkövammaisen käyttäjän on nimittäin purettava kirjan DRM-suojaus. Kun suojaus on purettu, kirjaa voi lukea ruudunlukuyhteensopivalla mobiilisovelluksella, kuten Apple Kirjat, Voice Dream tai Kindle. Suojauksen purkamiseen on olemassa sekä maksullisia että ilmaisia ratkaisuja. Yksi tunnetuimmista ilmaisista Adoben DRM-suojauksen purkamiseen pystyvistä ohjelmista on Calibre, johon on asennettu suojauksen purkamiseen tarvittava lisäosa. Calibre ei ole erityisen saavutettava, mutta NVDA-lisäosakaupassa on ilmainen Calibren saavutettavuusparannukset-niminen lisäosa, joka auttaa huomattavasti asiaa. Suojauksen purkamiseen tarvittavien työkalujen asentaminen, etenkin Calibren lisäosan, on hieman monimutkaista, mutta itse suojauksen purkaminen on helppoa Calibren hyvän pikanäppäintuen ansiosta. Suojauksia purettaessa on ehdottomasti pidettävä mielessä, että tiedostot, joista suojaus on purettu, tulee ehdottomasti pitää vain omassa käytössä eli suojaukseen kajoamisella ei ole tarkoitus rikkoa tekijänoikeuksia.

E-kirjojen lukemiseen käytettävien mobiilisovellusten saavutettavuuspuutteista on annettu palautetta useiden vuosien ajan, mutta sujuvaan lukukokemukseen ei ole vielä päästy. E-kirjoihin liittyviin sovelluksiin aletaan soveltaa esteettömyysdirektiivin lainsäädäntöä kesäkuussa 2025. Koska tämä lainsäädäntö asettaa näille sovelluksille huomattavasti nykyistä tilannetta tiukempia saavutettavuusvaatimuksia, toiveissa on, että suojausten purkamisen sijaan myös ruudunlukuohjelman käyttäjät voisivat jatkossa lukea kirjoja suoraan palveluntarjoajien omissa mobiilisovelluksissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti