perjantai 19. elokuuta 2022

Saavutettavuuspalautteet virallista tietä

Oletko huomannut puutteen verkkopalvelun tai mobiilisovelluksen saavutettavuudessa ja jättänyt silti ärtyneenä saavutettavuuspalautteen antamatta. Koska perustellun saavutettavuuspalautteen kirjoittaminen ei ole aivan vaivatonta, on ymmärrettävää, että palaute jää useinkin kiukutteluksi lähipiirille. Se puolestaan ei koskaan mitään palvelua paranna. 


Kokosin heinäkuussa luettelon havaitsemistani Nordean verkkopankin saavutettavuuspuutteista ja lähetin koonnin pankille tiedoksi käyttäen kerrankin virallista saavutettavuuspuutteiden ilmoituskanavaa eli Nordean tapauksessa sähköistä lomaketta. Olin kuukausi tolkulla moitiskellut uutta verkkopankkia sen saavutettavuusongelmista, mutta en ollut aiemmin ryhdistäytynyt lähettämään palautetta. Sain perusteellisen vastauksen, jossa muun muassa kerrottiin, että palautteeni oli ensimmäinen viralliseen kanavaan toimitettu saavutettavuuspuutteiden koonti. Nordeaan oli aiemmin lähetetty useitakin palauteviestejä, mutta epävirallista tietä eli suoraan henkilökunnan sähköposteihin. Tämä epävirallinen tapa voi tuntua joskus suoraviivaisemmalta tieltä vaikuttaa, mutta pitää muistaa, että viralliseen kanavaan lähetettyihin viesteihin digipalvelulain alaisten palveluntuottajien on vastattava 14 vuorokauden kuluessa. Samaa velvoitetta ei ole epävirallisten viestien osalta. 


Käytetään siis saavutettavuuspalautteen antamiseen saavutettavuusselosteesta löytyvää virallista kanavaa ja yritetään jaksaa antaa palautetta. Palautetta antamatta muutosta parempaan ei ainakaan tapahdu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti